2010. április 8., csütörtök

Anorexia


Anorexia:Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban helytelen. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltóoktól függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot. Napjainkban egyre gyakoribbak az evészavarok a fiatalok körében (megközelítőleg 1-4%), ami korunk szépségideáljával is összefüggésben lehet. Az evészavarok tipikusan a nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki a férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan 13-20 éves kor között alakul ki.


Tünetei:testsúlycsökkenés (Testtömegindex 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással
fokozott félelem az elhízástól
nők esetében a menstruáció elmaradása
a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem
Előjele lehet a testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése